Logo-Leger-des-Heils-Jeugd-en-Gezin-Amsterdam-zwart1

 

Samenwerken!

 

Mei 2022
Door: Hannah van Pijkeren, Manager Jeugd en Gezin

Alle ingrediënten

Een prachtige oude stoomhal in Wormer als decor, een mooie delegatie vanuit onze BU Jeugd en Gezin in de vorm van gedragswetenschappers en managers, trainers vanuit ChangeKitchen die de dag in goede banen leidden én heerlijk eten: alle ingrediënten waren aanwezig voor een succesvolle dag. En dat werd het!

Van tevoren was weinig losgelaten over wat we zouden gaan doen. Iets actiefs? Gaan we aan de slag met de Wet Zorg en Dwang? Gaan we onze visie formuleren en hier doelen aan koppelen, bezig met de ontwikkelagenda? We zijn met elkaar zo gewend dat samenkomen moet leiden tot concrete resultaten, dat we soms voorbijgaan aan wat daar eigenlijk voorliggend in is: elkaar kennen en goed samenwerken. Een voorwaarde om te komen tot de best mogelijke zorg voor onze jeugd en jongeren. En precies daar ging het dus over, op 21 april in Wormer.

 

Marije en Harry openden deze dag door met ons te delen waar we staan als Business Unit, wat er allemaal al bereikt is en wat onze ambities zijn in de vorm van onze zorg flexibel organiseren. Op maat, over domeinen heen en in een doorlopende lijn van 0 tot 27 jaar. Deze doelen, maar ook de dagelijkse uitvoering van ons werk vraagt om de juiste ondersteuning van professionals: een veilig werkklimaat, zien wat de ander nodig heeft. Aandacht is de sleutel tot groei. Als het gaat om ondersteuning van onze professionals, is de samenwerking tussen gedragswetenschapper en (afdelings)manager hierbij essentieel.

De gedragswetenschapper doet dit vanuit inhoud in de vorm van behandeling en de coördinatie over de behandeling, de afdelingsmanager in het faciliteren van medewerkers en het bepalen van visie voor een afdeling. Wederom kwam de vraag naar boven: hoe bereiken we een samenwerking waarbij de jongere en professional centraal staan? Door te beginnen om samenwerking tussen gedragswetenschapper en afdelingsmanager binnen het Klein Cluster expliciet te maken: wat hebben we van elkaar nodig? Wat verwachten we van elkaar? Hoe spelen we in op onverwachte situaties en hoe maken we zaken die niet goed gaan bespreekbaar?

”Nu heb ik bij iedereen een gezicht bij de naam onderaan de e-mail.”

Terug naar die dag in Wormer. We maakten kennis met elkaar. Leerden hoe lang eenieder al voor de organisatie werkte, in welke hoedanigheid, waar je geboren bent en wat je energie geeft in je werk. Maar ook in gesprekken één op één: wat versta jij onder goede samenwerking en welke ervaringen heb je daarmee? In groepen richtten we onze eigen afdeling op en maakten daarbij eerst die ó zo belangrijke samenwerking expliciet: wat hebben we van elkaar nodig? Hoe verdelen we taken en hoe gaan we flexibel om met overlap in die taken en onze rol? Wat doen we wanneer het tegenzit én wat doen we met successen?

Vragen over werken bij Jeugd & Gezin Amsterdam?

Cindy Peter

Recruiter

Logo-Leger-des-Heils-Jeugd-en-Gezin-Amsterdam-zwart1